A szennyvízvizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a következő hetekben a fertőzöttek számának emelkedésére kell számítani. Nehéz hetek előtt állunk, minden bevezetett óvintézkedésre szükség van.

A koronavírus brit mutációja sokkal fertőzőképesebb, és úgy tűnik, hogy fiatalabbakat betegít meg, akik rövid idő alatt súlyos állapotba kerülnek.

Fotó: Vadnai Szabolcs/kormany.hu

Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatón közölte, emiatt óriási teher hárul az egészségügyi ellátórendszerre. Hétfőn mintegy 500-an, a teljes hosszú hétvége alatt 1126-an kerültek kórházba, új részlegeket kell nyitni a betegeknek. Már ezernél is többen vannak lélegeztetőgépen.

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy elsősorban a cukorbetegségben szenvedőknél kell a fertőzés súlyos lefolyására számítani. De fontos, hogy minél többen el tudják kerülni a megfertőződést, hiszen nem tudható előre, hogy egy-egy konkrét személynél hogyan zajlik le a betegség.

Jól halad az oltási program

Hazánkban eddig több mint 1,3 millió embert oltottak be, közel 400 ezren pedig már a második oltást is megkapták. Ezzel az átoltottság terén továbbra is második helyen vagyunk az Európai Unióban.

Fotó: Vadnai Szabolcs/kormany.hu

Kedden újabb 120 510 adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra, ezt elsősorban a regisztrált idősek kapják, valamint második oltásokat is adnak be ebből.

Szerdán 100 ezer adag Sinopharm oltás érkezik, Kína ezt előbb szállítja az ígértnél.

Emellett a héten további AstraZeneca oltóanyagot is várunk, de a cég már jelezte korábban, hogy kevesebbet tud szállítani.

A vakcina a legerősebb fegyver a koronavírus ellen, ezért aki még nem tette meg, regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu honlapon.