Elektronikus Fizetési Szolgáltatás tájékoztató

Az önkormányzati ASP rendszer továbbfejlesztése és országos kiterjesztése (ASP 2.0) elnevezésű projekt fejlesztéseinek köszönhetően már az Önök számára is elérhető az adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségek online lekérdezése és befizetése.

https://e-onkormanyzat.gov.hu oldalra kattintva az ügyfél a kiválasztott önkormányzathoz tartozó adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségét (pl. gépjárműadó, kommunális adó, telekadó, építményadó) elektronikus úton
teljesítheti, az interneten keresztüli bankkártyás fizetés segítségével.

Az Elektronikus Fizetési szolgáltatás igénybevételéhez KAÜ bejelentkezés (pl. ügyfélkapus azonosító) szükséges, és egy tranzakcióval akár több adószámlán fennálló tartozás is befizethető.

Tájékoztatjuk továbbá Önöket, hogy a sikeres fizetéseket követően a bankok által küldött visszaigazoló SMS tartalmára nincs ráhatásunk. Az SMS-ben esetlegesen előforduló Budapest városnév a Magyar Államkincstár székhelyére utal, nem a kedvezményezett önkormányzatra.

 

 

 

 

 

Fizetés lépései:

1. A felhasználó bejelentkezik az E-Önkormányzat Portál (OHP) felületre.

2. Sikeres bejelentkezés esetén az Adók, díjak, illetékek befizetése csempére kattintva megjelenik az Adók, díjak, illetékek befizetése felület.

Képviselt nevében járok el” mező bepipálása esetén megjelenik a Lekérdezett adószáma/adóazonosító jele plusz mező.

3. A Befizetések lekérése nyomógombra kattintva, amennyiben a lekérdező és az adóalany is beazonosítható az Adó szakrendszerben, az Adó szakrendszertől visszakapott számla és adóegyenleg adatok, illetve az OHP felületéről korábban indított, folyamatban lévő befizetés adatok információi kerülnek megjelenítésre.

A megjelenített összegek jellemzői:

  • az adózó számláján található fizetési kötelezettségek, azok fizetési határidejük szerint minősítve, 3 csoportba összegezve kerülhetnek megjelenítésre.
    1. Hátralék: amennyiben az adózó számláján a lekérdezés időpontjában azonnal fizetendő kötelezettség található. Ebben az esetben a tételek felületen megjelenő fizetési határideje a befizetések lekérdezésének dátuma.
    2. 30 napon belül esedékes, amennyiben a fizetési kötelezettségek időpontja a lekérdezés időpontjához viszonyítva 30 napon belül fizetendő
    3. később esedékes, amennyiben a fizetési kötelezettség időpontja a lekérdezés időpontjához viszonyítva 30 napon túl fizetendő.

Az b) és c) esetekben a megjelenített fizetési határidő a csoportba tartozó fizetési kötelezettség tételek legkorábbi dátumát tartalmazza. Csak irányadó dátum!

  • Az adózó számlájára még le nem könyvelt (folyamatban lévő) befizetések összege nem csökkenti a megjelenített Fizetendő összeget! Ez az információ egy részletes számlaegyenleg lekérésével vagy a folyamatban lévő befizetések között ellenőrizhető.
  • A már lekönyvelt befizetések csökkentik a megjelenített Fizetendő összeget, akkor is, ha a fizetési kötelezettség dátuma később esedékes. Ennek hatására eltérés lehetséges a Fizetendő összeg és az Adóegyenleg lekérdezés menüpontban kapott egyenleg információk között, ugyanis az Adószámla kivonat esetén a befizetés nem számolható el későbbi kötelezettségre.

4. A befizetni kívánt adószámlákat ki kell jelölni. A befizetni kívánt adóösszeg adatok számlánként módosíthatók.

Fizetés összesítés gombra kattintva az OHP megjeleníti a fizetendő összeget.

5. Tovább a fizetéshez gombra kattintás hatására egy újabb felületen megjelennek az Internetes fizetésre vonatkozó információk.

6. A kártya adatok megadása, majd a Jóváhagyás után megtörténik a fizetés.

Sikeres tranzakciót követően a Fizetés státusza Feldolgozás alatt státuszból Sikeres státuszba kerül.